Изненада: най-ценната им част хвърляме в кофата
Снимка: Shutterstock
Картофите са сред най-вкусните възможни хранителни продукти, но медиците ги смятат и за изключително полезни – съдържат много голямо количество витамини и микроелементи и са универсални.
Най-ценни за здравето са варените или печени картофи в умерени количества, без калорийни добавки и сосове.
Влияят добре на сърцето
Епидемиологични изследвания сред голямо количество хора показват, че картофите влияят много положително на здравето на сърдечносъдовата система, като най-полезната част на картофите според учените е кожата им.
По думите на бившия президент на организацията за здравословно хранене към Кралското медицинско общество във Великобритания д-р Мерилин Гленвил, ако картофите се белят, това е голям минус. Защото само една шепа обелки от картофи могат да ни осигурят половината дневна доза от разтворими фибри, калций, желязо, фосфор, цинк и витамин С, препоръчани от лекарите, но обикновено те отиват в кофата за боклук.
Защитават от рак
Картофите действат като антиоксидант заради голямото съдържание на флавоноиди, каротиноиди и фенолна киселина в тях, твърдят учени. Тези вещества могат да деактивират разрастването на ракови клетки в делебото черво и черния дроб. Червените картофи съдържат 3-4 пъти повече антиоксиданти от белите.
Полезни са за мозъка и нервната система
Картофите са източник на витамин В6, известен със способността си да стимулира работата на мозъка при децата. При възрастните консумацията на картофи е свързана с когнитивните способности. Съдържанието на скорбяла в тях помага на организма да освободи важни за хубавото настроение и качествения сън хормони, каквито са серотонинът, мелатонинът и норадреналинът.
Контролират нивата на захар в кръвта
Така наречената стабилна скорбяла в картофите е отлична за развитието на полезна бактериална флора. Това нишесте позволява да контролираме по-добре нивата на захарта, казват учени.
Помагат при хипертония
Картофите са богати на калий, което допринася за по-добър контрол на кръвното налягане.
Полезни са за кожата
Продуктите, наситени с калий, каквито са картофите, поддържат младежкия и свеж вид на кожата и защитават от поява на ранни бръчки. Калият активира делението на клетките, което осигурява тонус и еластичност на кожата.
Снимка: Shutterstock
Облекчават главоболието
Опитайте вместо обезболяващи лекарства естествен метод – няколко резена суров картоф на челото и слепоочията ще отнемат болката и ще я заличат.
Помагат при изгаряния, мускулни болки, синини
Няколко „филийки“ суров картоф, наложени на мястото на изгаряне, отнемат топлината и намаляват болката и възпалението.
Компрес от настърган картоф, поставен в марля на болното място, помага и при синини, тъй като подобрява кръвообращението, и при мускулни болки.
По материали на medikforum.ru
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари